Mi történik a pszichológusnál?

2020.01.04
Forrás: Ilaria Urbinati
Forrás: Ilaria Urbinati

Napjainkban folyamatosan fejlődik a mentális-érzelmi tudatosságunk és már nem "ciki", ha valaki egy adott élethelyzetben szakmai segítséget kér, pszichológushoz fordul. Azonban még mindig sok a tévhit az ilyen típusú segítség igénybevételével kapcsolatban. Sokan nem is tudják, milyen esetben érdemes szakember segítségét kérni, és elképzelésük sincs arról, hogy mi történik ilyen helyzetben, abban a közegben. Egyértelműen csak nyerni lehet vele, ha valaki pszichológus szakember segítségét kéri, hiszen a folyamat során, a közös munka hatására az önismeret fejlődik, a saját megküzdési stratégiáink megerősödnek.

Mindannyiunk életében adódnak nehéz időszakok; előfordul, hogy olyan problémákkal, élethelyzetekkel szembesülünk, amelyek megterhelőek számunkra, és amelyeket fogalmunk sincs, hogyan kellene megoldanunk; korábban bevált módszerek, megoldási stratégiák eredménytelenekké válnak, hiába próbálkozunk, nem jutunk előbbre, valami még mindig nem stimmel. Ilyenkor jön jól a külső segítség, egy erre képzett, megfelelő tudással rendelkező szakember, aki képes minket segíteni abban, hogy megküzdjünk a problémáinkkal; ilyenkor érdemes pszichológushoz fordulni.

"Dolgozni önmagunkkal nem könnyű, de megéri."

A felmerülő problémákat nem a pszichológus oldja meg, nem ad tanácsot. A pszichológus abban segít, hogy kliense képes legyen az egészségesebb, hatékonyabb viselkedésre, hogy más megvilágításban lássa a problémákat, hogy képes legyen megbirkózni a különböző élethelyzetekkel; segít közelebb jutni a feldolgozásukhoz, a továbblépéshez és önmagunkhoz.

"Miről kell ott beszélni?"

Első alkalommal valóban ismeretlen lehet a helyzet, de ettől nem kell tartani, a szakember segíteni fog a feszültség oldásában. Gyakran sokkal könnyebb olyan valakivel beszélgetni, akinek nincsenek az életünkkel kapcsolatban előfeltevései, nincs rólunk kialakított képe. Viszont megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkezik, amelyek segítségével képes feltérképezni az adott élethelyzetünket, azt, hogy mi okozza a nehézséget, ez mennyire súlyos, és képes a megfelelő irányba kísérni minket vagy képes segíteni abban, hogy megfelelő szakemberhez eljussunk. A pszichológus egyfajta objektív, külső szempontot képvisel.

A pszichológusnál egy idő után nem lesz "furcsa". Az elfogadás és az empátia, a kialakult megtartó, meleg légkör feloldja az embert. Támogató környezetben pedig sokkal könnyebb nyíltan beszélni aggodalmainkról, érzéseinkről.